新西兰天维网社区

登录  注册
搜索
热搜: 移民 留学

[生活] 为什么香港明星唱歌的时候普通话比全国80%的人都强 [复制链接]

匿名
楼主
匿名  发表于 2012-12-29 11:38:35 |倒序浏览 微信分享

受采访的时候就不会说鸟

还有,为什么香港人说广东话就没问题,内地人学说广东话,一个字没发准音就遭登报嘲笑辱骂

升级  38.8%

热情
人气
沙发
因为是大英帝国的sb
东亚病夫
我是一个鸭子,中国人都是SB我们台湾帝国是世界上最强的

匿名
板凳
匿名  发表于 2012-12-29 11:43:28 微信分享
鸟语不稀罕学

升级  87.56%

热情
人气

哈卡一族 10周年纪念

地板
艺人就别追毛求癖了。
婊子无情,戏子无义。

匿名
5#分享本帖地址
匿名  发表于 2012-12-29 11:46:15 微信分享
CZ007 发表于 2012-12-29 11:45
艺人就别追毛求癖了。
婊子无情,戏子无义。

骂人的是香港媒体。

升级  27.87%

热情
人气
6#分享本帖地址
除了大公报,其他基本都是不以使用错别字为耻的
我喜歡打球打遊戲打電話,喜歡睡覺,喜歡上網,喜歡看書看報看電視看電影看美女看大海,就是不喜歡工作!我都不想活啦!

升级  9.67%

热情
人气
7#分享本帖地址
对港台歌星无感,只听欧美的路过。。。。
你是个可人,你是个多情,你是个刁钻古怪鬼灵精,你是个神仙也不灵。我说的话儿你全不信,只叫你背地里去细打听,才知道我疼你不疼!

升级  62.8%

热情
人气
8#分享本帖地址
国内艺人一直这样。。。。

=黄金会员=

种植乐园见习版主

升级  86.34%

热情
人气

元老勋章 哈卡一族 10周年纪念

9#分享本帖地址
CZ007 发表于 2012-12-29 10:45
艺人就别追毛求癖了。
婊子无情,戏子无义。

吹毛求疵。。。香港的是香港脚,没有牛皮癣。

升级  87.56%

热情
人气

哈卡一族 10周年纪念

10#分享本帖地址
Amy猪猪 发表于 2012-12-29 11:10
吹毛求疵。。。香港的是香港脚,没有牛皮癣。

哈哈!谢谢了

=黄金会员=

种植乐园见习版主

升级  86.34%

热情
人气

元老勋章 哈卡一族 10周年纪念

11#分享本帖地址
不觉得挺敬业的吗?歌星嘛就是唱好歌。

据说他们都是在边上标注罗马拼音死背的,真正那个字念神马,能记下来的并不多。

内地人说广东话不准其实没什么好笑的,重点是他说了什么,让人忍不住嘲笑。

升级  0%

热情
人气

至尊荣耀 永恒钻石 尊贵铂金 游戏勋章 体育勋章 新时政 怦然心动勋章 人气勋章-女性 活动贡献勋章 小星星勋章 畅游勋章 胜利勋章 元老勋章 勤奋勋章 玫瑰勋章 爱心勋章 10周年纪念 2019-2020年度金ID 2018年度金ID 2017年度金ID 2018俄罗斯世界杯 2018许愿勋章 2016欧洲杯 美食活动

12#分享本帖地址
例如這樣嗎?卡卡~~

广东笑话集锦

1. 我曾聽過人地講:-- 人地結婚去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ -取文件要"贈品" (正本)  

2.有冇雷電顯示?﹝來電顯示﹞  

3. 最怕比佢地問我:-〝簡典扇〞﹝咁點算﹞  
〝忍影支係ben〞﹝影印機係邊﹞  
〝死手間係ben〞﹝洗手間係邊﹞  

4. 食屎路...(石屎路)  

5. 我公司有個大陸女人好好笑:-1)冷係 = 冷氣 2)吾可必喎 = 唔好迫我 3)抱子=報紙  

6. 先生……我地玩〝失蹤〞(骰盅)囉……  

7.一個內地女人想叫前面D人讓條路佢行,所以佢沿途係咁話:kiss me, kiss me, 但其實佢想講excuse me……excuse me……  

8. 一個內地小姐同佢既friend講:「你地有〝陰毛〞既」 (陰謀)  

9. A:嘩!你陰莖呀?B:-_-' ﹝講咩呀?﹞ 原來A 係想話:嘩!你咁勁呀?  

10. 廣東話唔正的人到茶餐廳飲野:〝唔該同我射d精〞﹝唔該同我寫d drink﹞  

11. 好多大陸人打去電話公司話要將自己部手提電話〝出煙〞(trade in)  

12.有個女人問路:"先生,請問 " 侏儒村"係邊呀?.."先生都唔識答佢  
(原來〝侏儒村〞= G2000 )  

13.小巴上一內地男子: "司機,唔該大爆heigh有落"...(其實係大埔墟呀..= =)  

14. o係一個巴士站,眾人都等緊巴士,有個內地女人問另一人:"先生唔該,請問你有冇〝生痔瘡〞呀?"個男人頭都痕埋..(原來個女人係想問佢有冇散紙唱)  

15.一班內地女人傾計,話: "我地不如做雀仔呀媽lor?".......(腳底按犘ar)  

16.有一個售貨員向一個內地女人sales一條褲,佢拎起條褲拍埋個身到,然後問:"條褲有冇隊架?"跟住個售貨員唔知佢講乜..然後個女人自己摸下條褲:"噢!冇隊架"..(原來佢係話條褲冇袋.)  

17.大陸女人對她的香港朋友說:"攤直射"好好玩架".....香港朋友:"咩野「攤直射」呀? 點玩架? 大陸女人:"我教你玩丫~~ (跟住拿出Nokia手機一部),呢個咪「攤直射」啦!".....(攤直射=貪食蛇)  

18. 睇一套歷史式話劇,來自大陸o既女演員話:「我唔係一個普通既女人,我係一個call機」 - 其實佢想話:「我係一個歌妓」  

19. 有一個係外國留學生可能會聽過,一日ESL Class ﹝english as second language﹞既人上既學英文堂要大家做presentation,每人教一樣佢地culture既野,咁呢個中國學生教整〝雞蛋糕〞。佢鬧出個驚天大笑話:-佢教到拂蛋個part,唔知拂蛋英文係咩A就諗住用像聲詞,佢話:「you use the fork to……**** **** **** ****……the eggs like this…… **** **** **** **** ****……唔停咁****……個老師呆左……d人係咁笑……  

20. 唔得簡樣架 - 咁樣唔得架 As a matter of fact - 我個大陸同學做present 時講成……As a mother of ****,d鬼仔係咁爆笑  

21. sen生你蝕唔蝕飯? - 先生你食唔食飯  

22. 你坐乜〝能〞野? - 你做乜諗野  

23. 呢個係一個真實故事,係我朋友個媽咪聽到既,有一個內地男人整緊架單車,整整下個男人講:唉整得個〝能〞黎,個〝heigh〞又爆!  
其實想講〝唉整得個碌黎,個呔又爆〞。  

24. 係街邊賣野食d大陸女人成日話:好〝令〞既〝而蛋〞、〝牛演〞、〝?而演〞同〝支肉演〞  

25. 我同事落左香港都成十幾年,但係講話都仲係好大陸……有次問佢電腦問題,佢猛叫我〝Y Kick〞,又唔知佢講咩,問佢又怕佢尷尬,攪左好耐先知,原來佢話:個mouse右制,right click呀!  

26. 係我個friend話我聽ga,話說有日佢同佢亞姨去買野,佢亞姨睇中左條類似頸巾既物體,跟住有個女人走過去同佢亞姨講:〝呢條唔只可以做頸巾,仲可以用黎做衛生巾﹝圍身巾﹞〞此話一出當堂搞到我個friend呆左,佢諗好耐先領悟到呢句咁高深既說話!  

27. 我班的陳同學曰:〝唐山大地浸﹝地震﹞,呢個世界好黑un……〞  

28. 我剛剛聽過一個超爆笑,有個大陸男仔有日返公司覺得自己好型,因為佢當日〝gel〞左頭。佢好開心走去同事堆,然後問:〝你地鐘唔鐘意〝口者〞頭?我就好鐘意。一班男同事在女同事前大聲串佢:〝嘩!乜你一大早講埋d咁既野?〞其實佢想問佢地鐘唔鐘意〝gel〞頭。  

29. 同學:能﹝粗口音﹞sir!能sir! 老師:你up咩呀? 個亞sir其實係姓林既!  

30. 尋晚去食潮州野,〝ling〞住個menu在想滷水拼盤究竟有乜食,個伙計就無端端答嘴: 〝哩個老鼠(滷水)拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳〞  

31. 同事:更日晏晝個乳頭好好味! **魚頭**  

32. 話說N年前有朝早我去麥當勞好有禮貌咁同個賣包既女人講:〝唔該豬柳漢堡丫〞  
個女既同我講:〝要蛋(等)呀〞個時我身上無乜錢,我又唔係太鐘意食豬柳蛋漢堡,於是我就好有禮貌回答:〝唔要蛋喇唔該!〞  
個女人好勞氣咁講:〝你要蛋喎!〞  
我開 始無乜耐性,我答:〝我唔要蛋喇,我只係要豬柳漢堡咋!〞  
個女人更加勞氣咁話: 〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀……〞  

33. 話說某某在豐澤電器欲購電視機,向售貨員詢問:〝請問呢部電視機有冇電視框呀〞  
售貨員莫明奇妙但仍恭恭敬敬地答:〝有〞  
〝咁電視框幾多錢呀〞?  
〝太太,唔好意思要成架買冇電視框〞某某無奈地離去了。  
原來電視框 = Discount  

34. 我阿哥係入境處辦事處到做,成日聽到d大陸人講,身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜牲證〞……  

35.我:[小姐吹頭ar~想點吹!!]  
小姐:[ 同我推返個言! !]  
我心諗推乜鬼言ar~~  
原來佢係想講~[ 吹返個形 ]  

36.我:[小姐想點剪ar]  
小姐:[ 師父同我剪得神似D ]  
我:[ 小姐我己經剪得好神似嫁la ]  
小姐:[ 唔係神似,係要有神似 ]  
我:[????]  
後來我先知道佢係話要剪層次~~~  

37. 我:[ 小姐做顏色~~想做D咩色ar!! ]  
小姐:[ 我想做好似森林咁o既色 ]  
我:[ o下!!做森林咁o既色 ]  
小姐:[係ar~~]  
我心諗究竟森林係咩色~~佢想要森林D樹(綠),定D花(紅)  
於是我就俾個色版佢,謎底終於解開~~  
原來佢係想染(深藍)色ar~~~
夫以銅為鏡,可以正衣冠;以古為鏡,可以知興替;以人為鏡,可以明得失.

头像被屏蔽

禁止发言

热情
人气
13#分享本帖地址
签名被屏蔽

升级  0%

热情
人气

至尊荣耀 永恒钻石 尊贵铂金 游戏勋章 体育勋章 新时政 怦然心动勋章 人气勋章-女性 活动贡献勋章 小星星勋章 畅游勋章 胜利勋章 元老勋章 勤奋勋章 玫瑰勋章 爱心勋章 10周年纪念 2019-2020年度金ID 2018年度金ID 2017年度金ID 2018俄罗斯世界杯 2018许愿勋章 2016欧洲杯 美食活动

14#分享本帖地址

32. 話說N年前有朝早我去麥當勞好有禮貌咁同個賣包既女人講:〝唔該豬柳漢堡丫〞  
個女既同我講:〝要蛋(等)呀〞個時我身上無乜錢,我又唔係太鐘意食豬柳蛋漢堡,於是我就好有禮貌回答:〝唔要蛋喇唔該!〞  
個女人好勞氣咁講:〝你要蛋喎!〞  
我開 始無乜耐性,我答:〝我唔要蛋喇,我只係要豬柳漢堡咋!〞  
個女人更加勞氣咁話: 〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀……〞  

33. 話說某某在豐澤電器欲購電視機,向售貨員詢問:〝請問呢部電視機有冇電視框呀〞  
售貨員莫明奇妙但仍恭恭敬敬地答:〝有〞  
〝咁電視框幾多錢呀〞?  
〝太太,唔好意思要成架買冇電視框〞某某無奈地離去了。  
原來電視框 = Discount
夫以銅為鏡,可以正衣冠;以古為鏡,可以知興替;以人為鏡,可以明得失.

升级  75.19%

热情
人气

最强王者 永恒钻石 尊贵铂金 游戏勋章 体育勋章 怦然心动勋章 新时政 元老勋章 玫瑰勋章 畅游勋章 10周年纪念 20周年纪念 2018俄罗斯世界杯 2019许愿勋章 2014许愿勋章 魔兽世界纪念勋章 平安如意勋章

15#分享本帖地址
当唱歌的语调跟说话的语调不一样 所以有些明星他们唱歌说普通话很清楚 但是正常聊天就不一样了。。

升级  0%

热情
人气

16#分享本帖地址
前澳門特首何厚華的普通話還經典呀,濤哥聽到側頭.....行五十笑一百,國人香港人都一樣.

升级  45.32%

热情
人气

灌水勋章 元老勋章 新时政 哈卡一族 10周年纪念 跑题党

17#分享本帖地址
笑人的都不對,我一直都被笑廣東發音,我如果去廣州待個半年我可以講很標準啊,機車。。。。。
中國肺炎讓台灣被歐盟跟美國重視,感謝中共

升级  2.06%

热情
人气
18#分享本帖地址
廣東話其實還有分的,最正中是本地廣州人的白話/廣州話。
香港的港府話是以經西化了,很多用詞都是英文直接發音的。

升级  85.9%

热情
人气
19#分享本帖地址
有什么所谓呢,我普通话也不好老被笑,厚脸皮就好了,要学就认真学,以前有个香港的朋友讲得比我差多了,而且我喜欢取笑他,然后朋友们就笑我五十步笑百步

升级  36%

热情
人气

新时政

20#分享本帖地址
左右脑分工不一样

升级  78%

热情
人气
21#分享本帖地址
我從來不會嘲笑跟我說廣東話的同胞發音不標準, 反而很appreciate他們遷就我說廣東話, 而且他們也不會笑我的普通話太普通.
~~執屎之手與狗皆老~~
專業寵物攝影 - http://ihome.skykiwi.com/attachment/201110/26/297458_1319592646xM8x.gif
讓您和他們快樂的瞬間變成永恆、攝影師Adel來自動物最多的南非、pm聯繫(中/英)

升级  5.13%

热情
人气
22#分享本帖地址
shenke98 发表于 2012-12-29 12:31
廣東話其實還有分的,最正中是本地廣州人的白話/廣州話。
香港的港府話是以經西化了,很多用詞都是英文直接 ...

就是白话{:8_473:}{:8_473:}

升级  29.2%

热情
人气
23#分享本帖地址
之前看一个采访,一个美国人在中国留学,记者采访他问他对中国的看法,他含蓄的批评了中国人很多缺点,说的其实都很对,最后一段是说香港人,他说香港人太西化了,他们总是说内地人坏话来提高自己,向白人靠拢,还是和内地人在一起舒服。。。。
其实你不知道,只要有你在我身边,我就能看见绚烂的阳光,我就能感到浓浓的幸福~~ 只是,你永远都不会知道了~~

升级  74.47%

热情
人气
24#分享本帖地址
匿名者 发表于 2012-12-29 11:43
鸟语不稀罕学

请你尊重别人的语言。你听不懂,没人TMD逼你去听,逼你去学,你SB凭什么说别人的语言是鸟语!

升级  51%

热情
人气
25#分享本帖地址
唱的是比说的好听.而且唱也可用于帮助口吃来矫正.
没了

升级  22.56%

热情
人气
26#分享本帖地址
katzprint 发表于 2012-12-29 12:20
据说叶倩文当年唱潇洒走一回的时候中文基本等于不会

是事实,叶倩文是Canada Born Chinese,不会看中文
人们经常是不讲道理的、没有逻辑的和以自我为中心的。不管怎样,你要原谅他们。即使你是友善的,人们可能还是会说你自私和动机不良。不管怎样,你还是要友善。

升级  22.56%

热情
人气
27#分享本帖地址
masterq 发表于 2012-12-29 12:34
前澳門特首何厚華的普通話還經典呀,濤哥聽到側頭.....行五十笑一百,國人香港人都一樣.

还有崔世安
http://youtu.be/XwOemRiuO5A
人们经常是不讲道理的、没有逻辑的和以自我为中心的。不管怎样,你要原谅他们。即使你是友善的,人们可能还是会说你自私和动机不良。不管怎样,你还是要友善。

升级  22.56%

热情
人气
28#分享本帖地址
内地人学说广东话,一个字没发准音就遭登报嘲笑辱骂

问题广东话的发音比普通话复杂,而且广东话一错了,会变得非常搞笑

升级  6.87%

热情
人气
29#分享本帖地址
唱歌和说话是两回事。

升级  0%

热情
人气

30#分享本帖地址
爱国爱港 发表于 2012-12-31 12:56
问题广东话的发音比普通话复杂,而且广东话一错了,会变得非常搞笑

最頂唔順就係香港人d懶音,聽到起曬雞

- 歡迎乾臨!

痕身銀寒 ----  >  恆生銀行