新西兰天维网社区

登录  注册
搜索
热搜: 移民 留学
楼主: 0222999999

[热点] 今日之港陆关系 ---- 屌丝互掐, 精英互惠   [复制链接]

升级  21.76%

热情
人气

最强王者 永恒钻石 尊贵铂金 元老勋章 新时政 哈卡一族 10周年纪念 2018年度金ID 2019-2020年度金ID 平安如意勋章

61#分享本帖地址
AUGUSTUS 发表于 2015-3-18 11:59
嗯嗯嗯,點解我咁講,因爲我同大學同學平時都有 wechat 交流. 100%都認爲唔好變,一變就亂,一亂就無好日子過 ...

要变,都要睇发展阶段,在刚开始根基未稳,当然容易乱,一乱就又要从新来过,但总会到一定阶段根基扎实,唔单子变化唔会乱,而且仲会从内在推动变革,你唔想变都唔得,历史发展不由人左右啦。

目前来讲,连香港人这么高素质,搞个普选都乱七八糟,又赖屎赖屁,又拉布又训街,何况发展阶段远低于香港既大陆呢。

≡VIP≡

CAESAR OCTAVIANUS OF ROME®

升级  35.09%

热情
人气

元老勋章 胜利勋章 哈卡一族 10周年纪念 家有学童

62#分享本帖地址
bintoo 发表于 2015-3-18 12:08
要变,都要睇发展阶段,在刚开始根基未稳,当然容易乱,一乱就又要从新来过,但总会到一定阶段根基扎实, ...

HK 好多港渣,都話激進解決唔到問題,只會激化問題.普選受到太多因素影響,唔係瞓街拉布就可以.市民表達訴求要理性,一班顛佬上街,做大戲咩!

升级  21.76%

热情
人气

最强王者 永恒钻石 尊贵铂金 元老勋章 新时政 哈卡一族 10周年纪念 2018年度金ID 2019-2020年度金ID 平安如意勋章

63#分享本帖地址
AUGUSTUS 发表于 2015-3-18 12:14
HK 好多港渣,都話激進解決唔到問題,只會激化問題.普選受到太多因素影響,唔係瞓街拉布就可以.市民表達訴求 ...

就系啰,当今大陆有更加多呢类激进无知,甚至想浑水摸鱼的人,如果系普遍学识,素质,见识等处于相对低,选票不如饭票既年代搞大幅度变革,唔洗讲你都知会点啦。

睇到香港都搞成甘,你认为大陆仲敢短期内大幅度变革咩?

≡VIP≡

升级  35.09%

热情
人气

64#分享本帖地址
bintoo 发表于 2015-3-18 12:19
就系啰,当今大陆有更加多呢类激进无知,甚至想浑水摸鱼的人,如果系普遍学识,素质,见识等处于相对低, ...

我地既強鄰印度,係點樣普及完善普選呢?我覺得主要都係執政黨唔會允許變.
果 d 投靠美帝,歐帝既假民主人士政黨,就係你所講既渾水摸魚之流.距地追求既係私利,假民主,假信仰.

孫文之後,無真正民主革命者.
三民主義係祖國大陸遙遙無期.

升级  21.76%

热情
人气

65#分享本帖地址
AUGUSTUS 发表于 2015-3-18 12:43
我地既強鄰印度,係點樣普及完善普選呢?我覺得主要都係執政黨唔會允許變.
果 d 投靠美帝,歐帝既假民主人士 ...

所以人民质素发展未跟得上, 即使全民民主都唔见得有咩优势啊, 你讲既印度就系好例子。

我认为历史发展系由无数个偶然组合成既必然结果, 如果讲到话XXX之后就再无XXX,我觉得就太主观啦, 历史每个时期都看似偶然, 但都必然出现历史人物推动发展, 以前系甘,以后都会系甘, 呢D就系古人所讲既“应运而生”, 其实是否三民主义又有咩关系呢, 以后又有可能出D咩XXX主义之类, 都只不过一个包装而已啦, 发展进步才系关键.
唯識所變, 唯心所現,三界唯識, 萬法唯心.

升级  78.74%

热情
人气

最强王者 时事勋章 新时政 红人馆 10周年纪念

66#分享本帖地址
我一直遵循的理论是,以拥护共产党来换取共产党捍卫宪法.
一党不可怕,当一个国家只有一个巨大的党的时候, 这个党也就变成了多个派系的交杂汇错. 其实与多党相差不大了. 比如现在,共产党内也是派系林立, 左派右派,改革派保守派互相斗争夺权.与多党相差不大.甚至与,避免了,因为党派不同而为了反对而反对,为了支持而支持的现象. 说不定还会更加民主.
现阶段推翻共产党,不可能,也不现实. 更显示的是, 新的"君主立宪",以法治国,宪法高于党政. 建立独立的监督机制. 做好党内完善工作. 就像部队.部队是非常专制的,但,也有独立的宪兵. 只要监督机制独立起来, 以法治党,共产党可以成为一个积极的力量.

≡VIP≡

升级  35.09%

热情
人气

67#分享本帖地址
bintoo 发表于 2015-3-18 12:57
所以人民质素发展未跟得上, 即使全民民主都唔见得有咩优势啊, 你讲既印度就系好例子。

我认为历史发展 ...

"主義"係要講既.
"主義"係一種信仰.三民主義係我既信仰,但我又不喜歡臺灣既國民黨,距地更在乎選票,唔再着重講"主義".包括係奧克蘭既中國國民黨黨部,黨組活動無非就係聚餐,遠足,行山,野炊,畫展詩展之類.一羣"老前輩"樂也融融,而我就格格不入.所以舊年我參加完雙十慶典就再無參加距地既活動.這個黨部並無自己既規劃,無組織目標.更似民間娛樂組織.太令人失望.

升级  21.76%

热情
人气

68#分享本帖地址
AUGUSTUS 发表于 2015-3-18 14:39
"主義"係要講既.
"主義"係一種信仰.三民主義係我既信仰,但我又不喜歡臺灣既國民黨,距地更在乎選票,唔再着 ...

呢D就系所谓既“气数”啦, 所有有形无形既事物都有完结既一日, 而且理想和现实永远都存在差距, 呢个差距其实就系所谓既信仰啦。 虽然信仰可以一定程度上满足人现实中不能实现既理想,只系客观D讲, 唔可以太脱离现实啊, 有D野过左距生效既时代就由得距过去啦, 唔系人力,信仰,理想可以扭转的.
唯識所變, 唯心所現,三界唯識, 萬法唯心.

≡VIP≡

升级  35.09%

热情
人气

69#分享本帖地址
bintoo 发表于 2015-3-18 14:50
呢D就系所谓既“气数”啦, 所有有形无形既事物都有完结既一日, 而且理想和现实永远都存在差距, 呢个差 ...

等我過下"癮"先啦.信仰消失之前都唔會退黨.話唔定我以後信仰基督.

現實與理想當然會有差距.但我相信信仰唔會失效.

哈哈哈,仲有兩個鍾就收工啦!

升级  2.94%

热情
人气

至尊荣耀 最强王者 永恒钻石 尊贵铂金 畅游勋章 活动贡献勋章 人气勋章-男性 小星星勋章 游戏勋章 新时政 10周年纪念 活力小宝贝 暗黑破坏神III 美食活动 2019许愿勋章 2014巴西世界杯 2018俄罗斯世界杯 2016欧洲杯 魔兽世界纪念勋章 平安如意勋章

70#分享本帖地址
masterq 发表于 2015-3-16 17:41
咁撚寸!有本事唔係香港過境吖笨,你老板!

一切都从南航开始,新西兰直飞广州航线已开,飞上海飞北京还会远么?自从学会从澳洲转机之后,直接回广州,回家!一步也不用踏进香港,快捷,舒服。感谢南航!逼死CP,要香港人到广州坐飞机最好。
绵羊国的小王子