新西兰天维网社区

标题: deleted [打印本页]

作者: jkcui    时间: 2013-7-14 22:35:05     标题: deleted

dddddddddddddddd
作者: ann-james    时间: 2013-7-14 22:38:35

系私隐。。。。。。。
作者: jkcui    时间: 2013-7-14 22:47:39

ann-james 发表于 2013-7-14 21:38
系私隐。。。。。。。

多谢塞!我系北方佬啦,学讲广东话瞴及耐。好钟意学粤语啦,你帮我多滴啦。哈哈。
已搞定佢。
作者: ann-james    时间: 2013-7-14 23:47:42

难得你仲意学……
你有唔明嘅即管揾我……
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 00:08:46

ann-james 发表于 2013-7-14 22:47
难得你仲意学……
你有唔明嘅即管揾我……

多谢赛!我瞴讲大话,我好钟意睇TVB嘅片嘎。
广东话系“国宝”哩嘎,木可以木知少少哩嘎!呢噶,就系我嗰意思。哞笑我噶。
在图书馆借了《一周刊》,学习粤语那些专用字的写法。可是,我电脑不给力,可能是我发音不准,
找不到我想找的字。凑合着看吧。我也豁出去了。北方人学粤语,就好比国人学英文,广东人学讲“煲冬瓜”,不闹点笑话,出点洋相,是学不到手的。您说是吧?哈哈。。
作者: ann-james    时间: 2013-7-15 00:21:30

学嘢系要面皮够厚先至学到架,查实有好多字系有音冇字,《一周刊》系香港出版
D深笔字你睇唔睇得惯?
作者: masterq    时间: 2013-7-15 00:28:10

睇唔睇得明?

作者: ann-james    时间: 2013-7-15 00:35:31

masterq 发表于 2013-7-14 23:28
睇唔睇得明?

有鸡肠系到,佢哽明啦……
作者: masterq    时间: 2013-7-15 00:37:41

學廣東話首先要學識講粗口先,有乜事可以即時少返轉頭~~

作者: jkcui    时间: 2013-7-15 00:54:00

ann-james 发表于 2013-7-14 23:21
学嘢系要面皮够厚先至学到架,查实有好多字系有音冇字,《一周刊》系香港出版
D深笔字你睇唔睇得惯?

我明嘎。
我基本能看懂的。谢谢!只是讲还不行,需要练习。
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 00:57:47

masterq 发表于 2013-7-14 23:37
學廣東話首先要學識講粗口先,有乜事可以即時少返轉頭~~

讲粗口,我都得噶滴,木过哩,木好噶!
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 10:45:42

你系唔系真明啊? 搵Q圖帝教你講粗口啦,距從上世紀五六十年代到依家既粗口都識,通吃。。。。。。
作者: masterq    时间: 2013-7-15 10:53:47

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 09:45
你系唔系真明啊? 搵Q圖帝教你講粗口啦,距從上世紀五六十年代到依家既粗口都識,通吃。。。。。。

作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 10:59:25

masterq 发表于 2013-7-15 09:53

[attach]499356[/attach]
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 12:16:39

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 09:45

我睇过咁嚒多片,识得讲少少粗口啦!最好文明滴啦!唔好随意讲粗口滴噶啦!哈哈。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 12:26:45

jkcui 发表于 2013-7-15 11:16
我睇过咁嚒多片,识得讲少少粗口啦!最好文明滴啦!唔好随意讲粗口滴噶啦!哈哈。。

講句粗口黎聽下,唔好對住我講,對住Q圖帝講就得啦。
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 12:38:12

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 11:26
講句粗口黎聽下,唔好對住我講,對住Q圖帝講就得啦。

我真系唔知边嗰系Q图帝。奥,我好似明白佢系边位啦。哈哈。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 12:41:22

jkcui 发表于 2013-7-15 11:38
我真系唔知边嗰系Q图帝。奥,我好似明白佢系边位啦。哈哈。。

就系果位收埋成頓圖片又唔多講野中意用圖片代替既大佬!
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 12:45:51

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 11:41

我都咁嚒想啫。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 12:47:23

jkcui 发表于 2013-7-15 11:45
我都咁嚒想啫。

啱左。。。。
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 12:51:12

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 11:41

佢都系好人来噶!
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 12:52:44

jkcui 发表于 2013-7-15 11:51
佢都系好人来噶!

系啊,而且系大佬啊。。。。
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 13:07:02

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 11:52

明白啦!谢谢。吃午饭喽。。
作者: masterq    时间: 2013-7-15 13:26:26

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 11:52

我不嬲都係好人,我唔係大佬,小喽囉一名。
作者: 巴依老爷    时间: 2013-7-15 13:35:52

来看看,没看明白。。。。。。
作者: 1313xiaohua    时间: 2013-7-15 13:51:41

泥度,到底边个系广东人。??好似个个都写广州话写得好好锦啵
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 14:26:10

1313xiaohua 发表于 2013-7-15 12:51

老实讲,我呜系广东人,我系嗰北佬喔。
学讲广东话瞴几耐,为着睇TVB片方便点。
哈哈。。
作者: masterq    时间: 2013-7-15 14:28:26

jkcui 发表于 2013-7-15 13:26
哈哈。。

北佬你好,其实你写d野好多我都係估估下,不过都睇得明。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 14:28:46

哈哈。。

李小龍露點啦。。。
作者: 1313xiaohua    时间: 2013-7-15 14:29:44

哈哈。。

广东话唔难学。我以前学校的那些老师,有几个都是北方的,他们都会说,
经常闹笑话,
她买东西回来吃,叫我们“食啦食啦”结果说成“死啦死啦”
我们就对他说“你死先你死先{你食先}“
哈哈。
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 14:52:45

masterq 发表于 2013-7-15 13:28
北佬你好,其实你写d野好多我都係估估下,不过都睇得明。

哈哈。。好兄弟!多谢你的帮衬同埋支持。我会俾心机学好广东话噶。慢慢来!
有你地咁嚒多好人帮我,仲担心学木到咪!哈哈。。
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 15:00:07

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 13:28
李小龍露點啦。。。

嗨咩?无所谓啦,好兄弟。
快点,食蓭先呐!哈哈。。
作者: ann-james    时间: 2013-7-15 15:00:59

jkcui 发表于 2013-7-15 13:52
哈哈。。好兄弟!多谢你的帮衬同埋支持。我会俾心机学好广东话噶。慢慢来!
有你地咁嚒多好人帮我,仲担 ...

木应为唔…………
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 15:12:12

jkcui 发表于 2013-7-15 14:00
嗨咩?无所谓啦,好兄弟。
快点,食蓭先呐!哈哈。。

食蓭先呐 ----  你的意思是吃飯嗎?
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 15:12:43

ann-james 发表于 2013-7-15 14:00
木应为唔…………

咩意思/
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 15:23:09

1313xiaohua 发表于 2013-7-15 13:29
广东话唔难学。我以前学校的那些老师,有几个都是北方的,他们都会说,
经常闹笑话,
她买东西回来吃, ...

好嘢,好嘢!好好玩呐!这才是生活呀!
作者: ann-james    时间: 2013-7-15 15:26:22

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 14:12
咩意思/

你将个唔字代替个木,讲起来系米顺d吖。。。。。
btw系你大哥叫我得 闲教下佢广州话……
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 15:30:18

ann-james 发表于 2013-7-15 14:26

哦,我明白啦
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 16:02:37

ann-james 发表于 2013-7-15 14:00
木应为唔…………

收到,多谢!哈哈。。
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 16:04:03

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 14:12
食蓭先呐 ----  你的意思是吃飯嗎?

吃午饭,找不到那个字。应该怎么说?哈哈。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 16:05:36

jkcui 发表于 2013-7-15 15:04

我也不會,問叮噹啦。。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 16:06:40

ann-james 发表于 2013-7-15 14:26

jkcui 发表于 2013-7-15 15:04

作者: jkcui    时间: 2013-7-15 16:10:18

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 15:05

No problem , bro. I will talk to you later. 88 for now.
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 16:23:08

jkcui 发表于 2013-7-15 15:10
No problem , bro. I will talk to you later. 88 for now.

又準備去哪玩呀?
作者: ann-james    时间: 2013-7-15 16:24:31

[quote]AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 14:12
[color=#99
食晏…………LUNCH.............
作者: ann-james    时间: 2013-7-15 16:28:52

晏昼。。。。。。
意思系下午。。。。。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-15 16:35:18

ann-james 发表于 2013-7-15 15:24
[quote]AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 14:12
[color=#99

晏鼠的晏?
作者: ann-james    时间: 2013-7-15 16:43:44

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 15:35
晏鼠的晏?

其实广州话好多系有音无字。。。。
我都系大个左睇香港报低发现D字好多都系,系个同音字前面加个口,有阵时
D杂志仲用埋英文发音搭够……
作者: 1look7    时间: 2013-7-15 16:52:48

你打果D廣東字打我反而睇得好辛苦
作者: masterq    时间: 2013-7-15 18:07:14

你打果D廣東字打我反而睇得好辛苦

X  2
睇到我1look7咁呀~~
作者: @小bai猪@    时间: 2013-7-15 18:09:41

哈哈。。

看电影会看会听就好了,不用会打字
每次看我朋友打繁体字我都头晕~
作者: mengmum    时间: 2013-7-15 18:44:47

我现在一看到你的头象,再拜读了你的文章,哎,可改称呼了,再也不敢给你当姐了,还是叫你哥吧.....
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 19:18:05

AUGUSTUS 发表于 2013-7-15 15:23
又準備去哪玩呀?

I haven't been to anywhere, my good bro.
Just finished another story about all of my pets during my childhood. I hope you will like it .
I am going to work on my dinner soon. Pork dumplings with Chinese cabbage and shrimps.
Wow, I can't wait for it, bro. Your good wife must have cooked up some nice tea for you too.
Haha.....
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 19:46:00

@小bai猪@ 发表于 2013-7-15 17:09
看电影会看会听就好了,不用会打字
每次看我朋友打繁体字我都头晕~

理解,理解。我是学语言出身的,所以本能上总想多学点呀,朋友。哈哈。。谢谢你啦!
作者: jkcui    时间: 2013-7-15 19:56:24

mengmum 发表于 2013-7-15 17:44
我现在一看到你的头象,再拜读了你的文章,哎,可改称呼了,再也不敢给你当姐了,还是叫你哥吧.....

收到,萌妹,多提宝贵意见呐!要实话相告我啊,帮我早日成才啊!哈哈。。

饿了,包饺子吃去了,得忙活一个多小时,和面,切菜,调馅,擀皮,包饺子,下饺子,吃饺子,喝饺子汤,哈哈,再配上几块lamb shoulder chops下酒,多好的晚餐呐, I am just so happy to be still alive! 活着就是好!活着就是幸福!我要告诉遥远的火星,地球上的我会好好地坚强地活下去,活个人样出来!哈哈。。我又犯了妄想症了呀,萌妹啊!
作者: mengmum    时间: 2013-7-15 20:05:40

jkcui 发表于 2013-7-15 18:56
收到,萌妹,多提宝贵意见呐!要实话相告我啊,帮我早日成才啊!哈哈。。

饿了,包饺子吃去了,得 ...

enjoy ur dinner...
作者: NZKIWIBOY    时间: 2013-7-15 20:22:50

jkcui 发表于 2013-7-14 21:47
多谢塞!我系北方佬啦,学讲广东话瞴及耐。好钟意学粤语啦,你帮我多滴啦。哈哈。
已搞定佢。

你系北方佬定系北方妺?点解有甘大个波波。
作者: masterq    时间: 2013-7-15 20:42:19

NZKIWIBOY 发表于 2013-7-15 19:22
你系北方佬定系北方妺?点解有甘大个波波。

佢係號稱有36D既麻甩佬~~
作者: NZKIWIBOY    时间: 2013-7-15 21:29:18

masterq 发表于 2013-7-15 19:42
佢係號稱有36D既麻甩佬~~

叼,原来系流野来,36D系注左硅胶。
作者: masterq    时间: 2013-7-15 21:37:04

NZKIWIBOY 发表于 2013-7-15 20:29

X  2

作者: jkcui    时间: 2013-7-15 23:51:13

ann-james 发表于 2013-7-15 15:24
[color=#99

多谢你呀, Ann, 呢嗰字就系我头先想搵噶字。
作者: ann-james    时间: 2013-7-16 00:04:07

jkcui 发表于 2013-7-15 22:51

唔使客气,助人系快乐之本……
话唔埋第日我要揾你帮我做翻译……
你D英文咁掂!
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 00:06:20

ann-james 发表于 2013-7-15 23:04
唔使客气,助人系快乐之本……
话唔埋第日我要揾你帮我做翻译……
你D英文咁掂!

没问题,my pleasure, Ann.
作者: ann-james    时间: 2013-7-16 00:12:30

jkcui 发表于 2013-7-15 22:51

广州话,多谢,系用系人哋比嘢你先至讲嘅……

你应该话:唔该哂你呀,ann,呢个字…………

唔该哂~都系谢谢的意思,用法唔一样
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 00:37:00

ann-james 发表于 2013-7-15 23:12
广州话,多谢,系用系人哋比嘢你先至讲嘅……

你应该话:唔该哂你呀,ann,呢个字…………

唔该晒你呀,Ann,咁俾心机教我学广东话,我一定会加倍努力的!
作者: DieHerrenrasse    时间: 2013-7-16 00:38:03

作者: ann-james    时间: 2013-7-16 00:47:21

jkcui 发表于 2013-7-15 23:37
唔该晒你呀,Ann,咁俾心机教我学广东话,我一定会加倍努力的!

学讲广州话,其实比学英文,普通话,难!!!!
起嘛英文有音标,普通话有拼音。。。。
特别d俚语,口头禅,仲有D一语双关,加埋而家多咗好多新名词。。。。。
我都要随时更新。。。。。
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 00:50:39

DieHerrenrasse 发表于 2013-7-15 23:38
请你教我考英文试.........

请发私信或发短信到我下面的手机号,详细说明一下你考什么试?想让我怎么个帮法?
辅导口语和英文写作,是我的拿手戏,没问题的。我主要是传授学好英文的“技巧”和“方法”,
也就是把我几十年学英文积累的“秘笈”传授给真心好学的人。
哎,话又多了,愿意跟我学的,就找我啦,来者不拒。哈哈
作者: DieHerrenrasse    时间: 2013-7-16 00:55:06

作者: jkcui    时间: 2013-7-16 01:00:00

ann-james 发表于 2013-7-15 23:47
学讲广州话,其实比学英文,普通话,难!!!!
起嘛英文有音标,普通话有拼音。。。。
特别d俚语,口头 ...

系咁样啦,Ann,我赞同你地嗰意见。
不过,只要功夫深,铁杵磨成针!哈哈。。
我会发扬滴水穿石的精神,一个字,一个字滴学,
一句话,一句话滴去琢磨透彻,最后,达到我期望的粤语水平!
谢谢你又给我加分啊!多谢晒你啦!哈哈。。
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 01:04:57

DieHerrenrasse 发表于 2013-7-15 23:55
我要考雅思..........我想考到5分............
我口语和写作很差............

嗯,明白了,抽空儿你先写上至少两篇英文文章,一篇150字左右,另一篇250字以上,任何题目都行,写好后,联系我。
作者: ann-james    时间: 2013-7-16 01:20:43

jkcui 发表于 2013-7-16 00:00
我会发扬滴水穿石的精神, ...

加分系应该嘅,对于咁有意义嘅事,作为网友应该大力支持同鼓励,我系
睇亲都有加,之但系一日得咯两分,都唔够摄牙喇,无计,有拖无欠。。。。

夜喇,第日再倾,早投。。。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-16 08:42:03

jkcui 发表于 2013-7-15 18:18
I haven't been to anywhere, my good bro.
Just finished another story about all of my pets during  ...

yes my wife is good enough but apparently she is more than happy to enjoy her business rather than cooking at home.... lol
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 09:19:35

AUGUSTUS 发表于 2013-7-16 07:42
yes my wife is good enough but apparently she is more than happy to enjoy her business rather than ...

Brilliant,bro. With two decent incomes, you guys can afford to eat out more often then.
No wonder some times ago I saw one of your articles, or rather, it was a complaint about
the roast chiken you bought somewhere from a take-away shop.
Lucky dog! Haha.... haha.....
I can't afford to eat out or have any take-aways, so I had to cook up my own meals everyday.
Poor buggar! Haha....haha....
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-16 09:26:09

jkcui 发表于 2013-7-16 08:19
Brilliant,bro. With two decent incomes, you guys can afford to eat out more often then.
No won ...

No no no pal we don't eat out quite often actually. My in-laws are staying with us they've had everything done before we home so no panic. Once a week perhaps we go out and try something different like Maylasian, Thai or Cantonese foods. Yes I am lucky just go home to eat then sleep hahaha........
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 09:40:58

AUGUSTUS 发表于 2013-7-16 08:26
No no no pal we don't eat out quite often actually. My in-laws are staying with us they've had eve ...

just go home to eat and then sleep.

Is that all?  Nothing else? Are you kidding?

Good on you, my bro.

I will have my breakfast now. Ciaos
作者: @小bai猪@    时间: 2013-7-16 10:29:09

jkcui 发表于 2013-7-15 18:46
理解,理解。我是学语言出身的,所以本能上总想多学点呀,朋友。哈哈。。谢谢你啦!

原来是这样哦,那加油吧~
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-16 10:41:30

jkcui 发表于 2013-7-16 08:40
just go home to eat and then sleep.

Is that all?  Nothing else? Are you kidding?

what elso you expect? nothing else mate. Let me know if you have any ideas.....
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 11:36:49

@小bai猪@ 发表于 2013-7-16 09:29
原来是这样哦,那加油吧~

谢谢啦啊!
兴趣这个东东,骨子里有,赶都赶不跑滴,我偏偏就是那一类的人。
不懂也不会往兜里赚钱,只会往脑袋壳里塞字。
别人系大把大把滴搵钱,我系一个一个滴抠字。
惨着呢,猪仔,咁,你中着个LOTTO大奖,千企莫忘记我哋啦,好唔好哇?
作者: @小bai猪@    时间: 2013-7-16 16:54:33

jkcui 发表于 2013-7-16 10:36
谢谢啦啊!
兴趣这个东东,骨子里有,赶都赶不跑滴,我偏偏就是那一类的人。
不懂也不会往兜里赚钱 ...

可惜我没有买彩票的习惯
作者: jkcui    时间: 2013-7-16 22:10:13

@小bai猪@ 发表于 2013-7-16 15:54
可惜我没有买彩票的习惯

没有最好啊!我偶尔买一张碰碰运,结果都是竹篮打水一场空啊!
作者: masterq    时间: 2013-7-17 10:20:37

想學粵語,睇掂呢d歇後語先啦~~

1.阿茂整餅——無果樣整果樣
2.白糖炒苦瓜——同甘共苦
3.半夜食黃瓜——唔知頭唔知尾
4.扁鼻佬戴眼鏡——冇得頂
5.陳年中草藥──發爛渣
6.豉油辣椒醬——你想點就點
7.豉油撈飯——整色整水
8.廚房階磚(士油樽蓋)——鹹濕
9.單眼仔睇老婆——一眼睇哂
10.斷柄鋤頭──無摣拿
11.番鬼佬月餅──悶極
12.番薯跌落灶——該煨
13.飛機打交──高鬥
14.飛機火燭──燒雲(銷)(魂)
15.非洲和尚──乞(黑)人憎(僧)
16.肥佬著笠衫──幾大就幾大
17.肥婆坐屎塔──TUP TUP 撼
18.墳場發電機——電死人
19.風吹雞蛋殼——財散人安落
20.棺材拐杖——死頂
21.棺材鋪拜神──想人死
22.棺材頭燒炮丈——嚇死人
23.跪地喂豬乸──睇錢份上
24.海底石斑──好瘀(魚)
25.航空母艦——食水深
26.和尚擔遮——無法(發)無天
27.黑白天鵝——日哦夜哦
28.黃皮樹了哥──唔熟唔食
29.黃鱔上沙灘──唔死一身殘
30.火燒旗杆──長歎(炭)
31.火燒棺材──大歎(炭)
32.火燒豬頭──熟口熟面
33.苦瓜炒鴨——苦過弟弟
34.老公荷包——夫錢(膚淺)
35.老公潑扇──淒(妻)涼
36.老婆擔遮──陰功(公)
37.老鼠尾生瘡——大極都有限
38.甩柄士巴拿──得棚牙
39.落雨擔遮——死擋(黨)
40.賣魚佬──有聲(腥)氣
41.南無佬跌落屎坑──無曬符
42.牛皮燈籠──點極唔明
43.年三十晚謝灶──好做唔做
44.年晚煎堆——人有我有
45.撒路溪錢──引死人
46.三斤豬頭——耍嘴皮子
47.山草藥──噏得就噏
48.神仙放屁——不同凡響
49.神仙過鐵橋——包穩陣
50.神台貓屎──神憎鬼厭
51.生蟲拐杖——靠唔住
52.生水芋頭——神神地
53.屎忽窟生瘡──無眼睇
54.石灰鋪路——白行
55.屎坑關刀──文(聞)又唔得,武(舞)又唔得
56.屎坑石頭——又臭又硬
57.濕水欖核——兩頭滑
59.十月芥菜──起曬心。
60.十月蔗頭——甜到尾
61.壽星公吊頸──嫌命長
62.甩頭筆——唔舍(寫)得
63.水兵對水手——水鬥水
64.死人燈籠——報大數
65.抬棺材甩褲——失禮死人

撐粵語嘅轉走!
作者: @小bai猪@    时间: 2013-7-17 10:21:37

jkcui 发表于 2013-7-16 21:10
没有最好啊!我偶尔买一张碰碰运,结果都是竹篮打水一场空啊!

想法总是美好的,现实总是残酷的~
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 13:25:11

1313xiaohua 发表于 2013-7-15 12:51

咦,你米系琵琶姐姐?
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 13:26:12

1313xiaohua 发表于 2013-7-15 13:29
经常闹笑话,
她买东西回来吃, ...

很經典,很經典.........
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 13:27:26

jkcui 发表于 2013-7-15 18:56

饿了,包饺子吃去了,得 ...

太享受了!我一定要下決心拜訪!
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 13:28:03

NZKIWIBOY 发表于 2013-7-15 20:29

作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 13:29:59

jkcui 发表于 2013-7-16 00:00
我会发扬滴水穿石的精神, ...

呵呵呵,我快遞一根鐵棒給你慢慢磨。。。。
作者: 1313xiaohua    时间: 2013-7-17 13:53:31

AUGUSTUS 发表于 2013-7-17 12:25
咦,你米系琵琶姐姐?

哈哈,不要这样称呼,,我弹琴很渣{很差}
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 14:32:04

1313xiaohua 发表于 2013-7-17 12:53
哈哈,不要这样称呼,,我弹琴很渣{很差}

受得起。
作者: ann-james    时间: 2013-7-17 15:00:17

AUGUSTUS 发表于 2013-7-17 12:27
太享受了!我一定要下決心拜訪!

我都想抆衫尾,黐餐。。。。。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 15:47:31

ann-james 发表于 2013-7-17 14:00
我都想抆衫尾,黐餐。。。。。。

你同條友確定時間跟住單聲過我聽
作者: jkcui    时间: 2013-7-17 19:05:49

masterq 发表于 2013-7-17 09:20
想學粵語,睇掂呢d歇後語先啦~~

好嘢!好嘢!多谢!
作者: ann-james    时间: 2013-7-17 19:43:34

AUGUSTUS 发表于 2013-7-17 14:47
你同條友確定時間跟住單聲過我聽

阿,咯个唔係你沙煲兄弟咩?
作者: masterq    时间: 2013-7-17 20:35:53

笑談廣東話

1. 我曾聽過人地講:-- 人地結婚去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ - 取文件要〝贈品〞(正本)

2. 有冇雷電顯示?﹝來電顯示﹞

3. 睇一套歷史式話劇,來自大陸o既女演員話:「我唔係一個普通既女人,我係一個call機」 - 其實佢想話:「我係一個歌妓」

4. 我公司有個大陸女人好好笑:-1)冷係 = 冷氣 2)吾可必喎 = 唔好迫我 3)抱子 =報紙

5. 食屎路 --- 石屎路

6. 先生……我地玩〝失蹤〞(骰盅)囉……

7. 最怕比佢地問我:-〝簡典扇〞﹝咁點算﹞

8.〝忍忍支係ben〞﹝影印機係邊﹞ 死守間係ben〞﹝洗手間係邊﹞

9. 有朋友係電話公司做,佢話好多大陸人話要將自己部手提電話〝出煙〞-(tradein) 哈哈~咁會唔會爆炸呀

10. Sen山你蝕唔蝕飯? ( 先生你食唔食飯 )

11.有個女人問路:Sen山,請問〝侏儒村〞係邊呀?路人出現十幾個?????......原來〝侏儒村〞= G2000!

12. 話說N年前有朝早我去麥xx好有禮貌咁同個賣包既女人講:〝唔該豬柳漢堡丫〞
個女既同我講:〝要蛋呀〞
個時我身上無乜錢,我又唔係太鐘意食豬柳蛋漢堡,於是我就好有禮貌回答:〝唔要蛋喇唔該!〞
個女人好勞氣咁講:〝你要蛋喎!〞
我開 始無乜耐性,我答:〝我唔要蛋喇,我只係要豬柳漢堡咋!〞
個女人更加勞氣咁話: 〝要蛋一蛋呀,要蛋十分鐘呀……〞

13. 話說某某在電器欲購電視機,向售貨員詢問:〝請問呢部電視機有冇電視框呀〞
售貨員莫明奇妙但仍恭恭敬敬地答:〝有〞
〝咁電視框幾多錢呀〞?
〝太太,唔好意思要成架買冇電視框〞某某無奈地離去了。原來電視框 = Discount

14. 係一個巴士站度,眾人都等緊巴士,有個女人問另一人:〝Sen山唔該,請問你有冇〝生痔瘡〞呀?個男人頭都痕埋,原來個女人係想問佢有冇散紙唱!﹝個時八達通仲未係咁流行﹞

15. 係街邊賣野食d大陸女人成日話:好〝令〞既〝而蛋〞、〝牛演〞同〝支肉演〞

16. 大家要唔要雀仔按摩……按完仲可以除……(腳低按摩……鎚……)

17 我同事落左香港都成十幾年,但係講話都仲係好大陸……有次問佢電腦問題,佢猛叫我 〝Y Kick〞,又唔知佢講咩,問佢又怕佢尷尬,攪左好耐先知,原來佢話:個mouse 右制,right click呀!

18. 我班的陳同學曰:〝唐山大地浸﹝地震﹞,呢個世界好黑"un"……〞

19. 尋晚去食潮州野,〝ling〞住個menu在想滷水拼盤究竟有乜食,個伙計就無端端答嘴:〝哩個老鼠拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳〞

20. 我做sales時,向一個女人sale條褲,佢拎起條褲拍埋個身到度,然後問我:條褲有冇隊架?
我話:o下?
女人:條褲有冇隊架?﹝我真係r晒頭,心諗佢想隊乜?﹞
然後個女人自己摸下條褲……
噢!冇隊o架!.....到佢行開左,我先諗到原來佢想問:條褲有冇袋!

21. 我阿哥係入境處辦事處到做,成日聽到d大陸人講,身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜牲證〞……

22.我:[小姐吹頭ar~想點吹!!]
小姐:[ 同我推返個言! !]
我心諗推乜鬼言ar~~
原來佢係想講~[ 吹返個形 ]

23.我:[小姐想點剪ar]
小姐:[ 師父同我剪得神似D ]
我:[ 小姐我己經剪得好神似嫁la ]
小姐:[ 唔係神似,係要有神似 ]
我:[????]
後來我先知道佢係話要剪層次~~~

24. 我:[ 小姐做顏色~~想做D咩色ar!! ]
小姐:[ 我想做好似森林咁o既色 ]
我:[ o下!!做森林咁o既色 ]
小姐:[係ar~~]
我心諗究竟森林係咩色~~佢想要森林D樹(綠),定D花(紅)
於是我就俾個色版佢,謎底終於解開~~
原來佢係想染(深藍)色ar~~~
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-17 20:53:25

ann-james 发表于 2013-7-17 18:43
阿,咯个唔係你沙煲兄弟咩?

距好似中意叮噹多d
作者: ann-james    时间: 2013-7-17 22:37:16

AUGUSTUS 发表于 2013-7-17 19:53
距好似中意叮噹多d

车,你都识话好似喽,嗟流嘢啦。。。。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-18 07:35:24

ann-james 发表于 2013-7-17 21:37
车,你都识话好似喽,嗟流嘢啦。。。。。

我同條友confirm 下距有幾中意叮噹然後話呢聽。。。。。。
作者: ann-james    时间: 2013-7-18 07:39:57

AUGUSTUS 发表于 2013-7-18 06:35
我同條友confirm 下距有幾中意叮噹然後話呢聽。。。。。。

早晨,好吖。。。。。
作者: AUGUSTUS    时间: 2013-7-18 08:45:59

ann-james 发表于 2013-7-18 06:39
早晨,好吖。。。。。

哇,你都同我一樣倒屎甘早就開始浦?

欢迎光临 新西兰天维网社区 (http://bbs.skykiwi.com/) Powered by Discuz! X2